close

vr 20 mei 2016

Symposium Analog Borders
vrijdag 20 mei 14.30-17.00 u.

Festival Analog Borders start met een symposium met korte lezingen en presentaties van makers en kenners over de grenzen van grafiek.

Tussen de lezingen door zijn de filmpjes van makers/ exposanten van Analog Borders te zien: Lisa Blaauwbroek, Navid Nuur, Stijn Peeters, Kok Pistolet, Zeger Reyers, Charlotte van Winden en Peter Zuur). Camille van Velzen en Nick Eckhardt volgden hen en maakten van ieder een kort filmpje die tijdens het symposium voor het eerst wordt getoond.

Platform Werkplaatsen
De website van Platform Werkplaatsen wordt feestelijk gelanceerd door Douke IJsselstein, projectleider van het Mondriaan Fonds en Bart Vissers, hoofd werkplaatsen KABK.

Platform Werkplaatsen is een samenwerkingsverband van Nederlandse en Vlaamse werkplaatsen en labs van alle disciplines en technieken voor kunstenaars en ontwerpers.

Opening Grafische Werkplaats
Aansluitend aan het symposium is er de opening van de expositie Analog Borders in de Grafische Werkplaats (vanaf 17.15 u.).

Met sprekers: 

Arthur Crucq (kunsthistoricus en verbonden aan de Universiteit Leiden)

Kristien van den Oever (directeur van AGA en projectleider bij Cultureel-ondernemen)

Eugene van Veldhoven (textielontwerper)

Arn van der Pluijm (industrieel ontwerper en initiatiefnemer Haagse Makers)

Jasper Goossensen (industrieel ontwerper)

Douke IJsselstein (projectleider van het Mondriaan Fonds) en Bart Vissers, hoofd werkplaatsen KABK

Lex van Lith (directeur Beeldenstorm, Eindhoven)

Ranti Tjan ( directeur Sundaymorning@ekwc (European Ceramic Workcentre), Oisterwijk)

Moderator: Marie-Jeanne de Rooij (freelance curator en voormalig directeur Vrije Academie en GEMAK)

Locatie: Koorenhuis, Prinsegracht 27, Den Haag
Inloop vanaf 14.30 u.
Start: 15.00 u.
Toegang gratis; drankje voor eigen rekening, reserveren verplicht via info@grafischewerkplaats.nl

Sprekers
Arthur Crucq zal in zijn lezing ingaan over de hybride kunstenaar en de rol van grafiek hierin.
Arthur Crucq is kunsthistoricus en momenteel verbonden aan de Universiteit Leiden waar hij werkt aan een proefschrift over de relatie tussen aangeboren cognitie, culturele bepaaldheid en het universele gebruik van geometrische patronen in de decoratieve kunsten. Voorafgaand hieraan heeft hij ruim tien jaar gewerkt voor verschillende organisaties in de Haagse cultuursector, onder meer bij Heden waar hij de communicatie verzorgde en projecten begeleidde op het gebied van kunsteducatie en community art. In 2012 was hij bij Stichting Quartair een van de gastcuratoren van de tentoonstelling Uncommited Crime. Met een masterscriptie over het Caritasbeeld op Bernini’s monument voor Urbanus VIII in de Sint Pieter, won hij in 2013 de Ted Meijerprijs van het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome.

Kristien van den Oever vertelt over bijzondere en opvallende samenwerkingen tussen het Amsterdam Grafisch Atelier en andere instellingen, zoals Hogeschool Biochemie en Waag Society waardoor er grensverleggende projecten ontstaan.
Kristien van den Oever is directeur van het AGA en projectleider bij Cultureel-ondernemen.

Eugene van Veldhoven is zelfstandig textielontwerper en weet ambacht met digitale technieken op een vloeiende manier met elkaar te verbinden. In zijn lezing vertelt hij hierover.

Arn van der Pluijm vertelt over het platform Haagse Makers en over het inzetten van de lasercutter voor grafische technieken.
Industrieel ontwerper Arn van der Pluijm lanceerde in 2014 het platform voor de Haagse Maker Movement, waarmee hij de makersmentaliteit in de stad wil bevorderen en vergroten. Dit is uitgegroeid tot het programma Haagse Makers.

Jasper Goossensen is industrieel ontwerper, studeerde aan de Technische Universiteit Delft en schreef zijn afstudeeronderzoek over het zeefdrukken met electroden, specifiek elektroluminescentie aanbrengen via zeefdrukken.

Marie-Jeanne de Rooij, freelance curator en voormalig directeur Vrije Academie en GEMAK, Den Haag.

Meer over Platform Werkplaatsen
Werkplaatsen lopen voorop in het faciliteren van technieken voor en door kunstenaars en ontwerpers. Werkplaatsen sluiten aan bij veranderingen in de dagelijkse kunstpraktijk, creëren innovatieve toepassingen van oude en nieuwe technieken. En hun functie verschuift, van kenniscentrum naar knooppunt van kennisnetwerken. Zo ontstaan onverwachte verbindingen tussen kunst, wetenschap, bedrijfsleven en samenleving.

Platform Werkplaatsen maakt deze ontwikkelingen zichtbaar en onderzoekt de positie en betekenis van werkplaatsen door het organiseren van symposia en bijeenkomsten. Platform Werkplaatsen wordt hierin ondersteund door AiR Platform NL DutchCulture |TransArtists, platform voor artist-in-residence programma’s in Nederland en Vlaanderen.

 

beeld analog borders klein