Analog Patronen Symposium

 

Conference Analog Patterns in the Grafische Werkplaats

Friday 6th April 13:00-17:00, Theater in de Steeg, Westeinde 165, The Hague.

The bi-annual Analog Patterns Festival created by the Grafische Werkplaats is looking in 2018 at the patterns work inside the fine & graphic arts.

The kick-off of this project is a conference on Friday 6th April from 13:00 until 17:00 in the theater De Steeg (Westeinde 165, The Hague). In a series of TED-talks presentations, connoisseurs from different disciplines talk about the theme patterns. Shortly after is the opening of the sources exhibition in the Grafische Werkplaats with presentations of examples & works of the speakers.

With keynote speakers: Arthur Crucq, Art historian & currently connected with the University of Leiden; Jan Willem Tulp, Data Experience Designer in the Hague. From his freelance business, TULP Interactive, he develops and designs data visualization for clients all around the world. Dunja Hak, conservator in the Museum Escher in Het Paleis; Christie van der Haak, visual artist.

Access: €8,- reservation via the grafischewerkplaats.nl in the agenda section.

The complete program will be known in March.

 

Arthur Crucq

Arthur Crucq is kunsthistoricus en momenteel verbonden aan de Universiteit Leiden waar hij werkt aan een proefschrift over de relatie tussen aangeboren cognitie, culturele bepaaldheid en het universele gebruik van geometrische patronen in de decoratieve kunsten. Voorafgaand hieraan heeft hij ruim tien jaar gewerkt voor verschillende organisaties in de Haagse cultuursector.

Jan Willem Tulp

Jan Willem Tulp is een Data Experience Designer uit Den Haag. Vanuit zijn eenmanszaak TULP ontwikkelt en ontwerpt hij datavisualisaties voor klanten over de hele wereld. Zijn werk bestaat uit visualisaties voor tijdschriften zoals Scientific American en Nature waar wetenschappelijk onderzoek op een visuele manier toegankelijk wordt gemaakt voor een groter publiek. Zo heeft hij voor Google een visualisatie gemaakt over inauguratie speeches, en voor ESA een interactieve visualisatie waarmee verschillende aspecten van de sterrencatalogus Hipparcos bekeken kunnen worden.

 

Dunja Hak

Dunja Hak is conservator in Escher in Het Paleis. Zij is gespecialiseerd in grafiek, zowel die van de oude meesters als de moderne, zoals Escher. Hak heeft 9 jaar gewerkt als conservator bij Museum Catharijneconvent en heeft daar talloze tentoonstellingen gemaakt en publicaties geschreven. Kroon op het werk was daar de tentoonstelling De Heksen van Bruegel. Sinds twee jaar is zij werkzaam in Escher in Het Paleis. Daar heeft ze o.a. het fotoarchief van Escher ontsloten en de tentoonstelling Escher, close up gemaakt, waarin voor het eerst de relatie tussen Eschers fotografie en zijn oeuvre werd getoond.

Christie van der Haak

Christie van der Haak is de laatste jaren bekend geworden door haar ontwerpen van patronen voor wandkleden, panelen en meubelstoffen. De ontwerpen bestaan meestal uit florale vormen die worden gespiegeld en verdubbeld, zodat symmetrische vormen ontstaan die doen denken aan Art Deco patronen.

 

Rutger Spoelstra

Rutger Spoelstra is architect, permacultuur-ontwerper en docent. Hij houdt zich veelal bezig met het ontwerpen van eetbare tuinen geïnspireerd op natuurlijke ecosystemen. Daarbij is veel aandacht voor biodiversiteit en samenwerking met de gebruikers.

Patronen in de natuur
In de natuur komen veel fascinerende patronen voor. Ze zijn niet alleen mooi, maar elk patroon heeft ook bepaalde eigenschappen. Tijdens de lezing gaan we kijken naar deze relatie tussen vorm en functie bij patronen in de natuur.

Riëtte van der Werff

Riëtte van der Werff is architect en ontwerper openbare ruimte en werkt aan stedelijke herontwikkelingsprojecten. De focus ligt op herontwikkeling binnen de bestaande stad, transformaties van bestaande gebouwen, kleinschalige nieuwbouwprojecten, stedelijke herontwikkeling en herontwikkeling openbare ruimte. Door deze projecten is zij betrokken bij de totale bestaande stad en heeft daarmee ook oog voor de patronen en interactie die tussen deze verschillende vakgebieden aanwezig zijn.