TECHNIEKEN

workshop zeefdrukkenmetsjablonen
etsen

ETSEN

De Grafische Werkplaats bezit de volgende etsapparatuur:

 • een Roco etspers met een breedte van 90 cm
 • een Roco etspers met een breedte van 120 cm

Alle elementaire voorzieningen voor het maken en afdrukken van etsplaten zijn aanwezig, zoals werktafels, verwarmingselementen, stuifkasten en droogrekken.
De grootste zuur en waterbak meet 80 x 110 cm. We prefereren het zuren met ijzerchloride en het schoonmaken met VGA ( ook in de werkplaats verkrijgbaar).

Toyoboplaten op A4 en A3 formaat zijn verkrijgbaar.

HOOGDRUK

De Grafische Werkplaats bezit:

 • een Roco etspers met een breedte van 120 cm
 • een Roco etspers met een breedte van 90 cm

Beide zijn in hoogte verstelbaar en bij uitstek geschikt voor hoogdruk.

hoogdruk
lithografie

LITHOGRAFIE

De werkplaats heeft twee lithopersen:

 • een hydraulische Van Ginkel lithopers, breedte 80 cm
 • een Mansveld halfautomatische lithopers met een breedte van 114 cm.

Alle elementaire voorzieningen voor het prepareren en afdrukken van de stenen zijn in huis. Er zijn lithostenen in diverse maten en vanzelfsprekend lithowagens. De grootste steen heeft een oppervlak van 80 x 108 cm.

Voor specialistische kennis op het gebied van lithografie ben je bij de Grafische Werkplaats aan het goede adres. Wie wil leren lithograferen of zijn kennis over de techniek wil opfrissen, kan een workshop volgen of extra begeleiding inkopen. Kijk hier voor het actuele workshopaanbod.

ZEEFDRUK

Je kunt in de werkplaats zeefdrukken op papier en op stof.

Voor de belichting van zeefdrukramen zijn er twee vacuüm belichtingstafels en Akticop belichtingsapparatuur. Ook beschikt de werkplaats over twee spoelcabines.

Voor papier zijn er de volgende druktafels:

 • een Martin druktafel met een blad van 120 x 170 cm. Het grootste formaat zeeframen dat belicht kan worden, heeft een buitenmaat 108 x 148 cm.
 • Zeefdruktafel, een blad 85×70  en een van 95×75 cm
 • een halfautomaat een blad van 140 x 190 cm en looprakel.

Je ontwerp kun je op A4 en A3 kalkpapier printen in de werkplaats. Ontwerpen op groter formaat kanalleen op vrijdag geprint worden. Stuur hiervoor een mail naar info@grafischewerkplaats.nl.

Zeeframen incl. schoonmaakkosten zijn te huur in diverse formaten met gaassoorten voor zowel papier- als textieldruk. Natuurlijk kun je ook je eigen zeeframen meenemen.

Rakels voor verschillende drukformaten zijn in de werkplaats. Lichtgevoelige emulsie en bijbehorende emulsieverwijderaar kun je in de werkplaats kopen.

TEXTIELDRUK

De Grafische Werkplaats is een van de weinige grafische ateliers in Nederland met een voorziening om textiel op rapport te bedrukken.

De textieltafel heeft een werkblad van 440 x 140 cm (max. drukformaat is 120 cm x 400 cm), met een rapporteersysteem. Op deze textieltafel kun je ook met losse ramen en kleinere stukken textiel werken. Ook is er een kleine textieltafel.

We beschikken ook een tweepotige t-shirtcarrousel en een flashdryer.

Heb je geen eigen zeeframen? Zeeframen zijn te huur met een uitwendige maat van:

 • 140 x 100 cm
 • 130 x 100 cm
 • 113 x 98 cm
 • 98 x 73 cm

Deze textielramen zijn bespannen met gaas 43T of 48T. Geef ruim van tevoren aan als je zeeframen wilt huren, zodat we ze voor je vrij kunnen houden.

Er is ook een pneumatische transferpers met een werkblad van 50 x 40 cm. Deze transferpers kun je gebruiken voor het fixeren van klein textiel en het overzetten van transfers op vlak materiaal en het drukken met sublimatie-inkten.

RISOGRAAF

De Grafische Werkplaats bezit verschillende risografen, analoge stencilmachines waarmee je op een creatieve en eenvoudige manier en tegen lage kosten in eigen beheer drukwerk kunt maken. Het gebruik is redelijk eenvoudig ( mits je geduld hebt), het resultaat eigenzinnig en onconventioneel.

Je kunt de risograaf niet op een computer aansluiten. Neem dus een print ( kan ook in de werkplaats), tekening of andere afbeelding mee. Kom je voor het eerst werken op de risograaf? Maak dan een afspraak op woensdag of vrijdag of nog beter volg eerst de opstap riso workshop.

Druk- en materiaalspecificaties risograaf:

A4 riso:

 • 80 tot 210 grams papier
 • A4-formaat
 • Drukkleuren rood, blauw, zwart, bruin, (jagers)groen, geel en fluor roze.

A3 riso:

 • Drukkleuren oranje, zwart, rood, teal, fluor roze, medium blauw, pink fluor en goud (metallic gold, dubbele prijs).

Kijk voor specifieke risoprijzen bij tarieven.

Riso
digitaalprinten

DIGITAAL PRINTEN

Onze A1-printer, de Epson Stylus Pro 7880, heeft een rolbreedte van 61 cm en is uitsluitend bedoeld voor het printen van zeefdrukfilms. De printer wordt bediend door de beheerder Annika. Graag van tevoren aanvragen via: info@grafischewerkplaats.nl.

Er is nu ook HP printer om je ontwerp voor de riso of zeefdruk in zwart te printen. Kalkpapier is aanwezig.

EDELE PROCEDES

Er zijn voor de edele procedés twee vacuümbelichtingstafels, een belichtingslamp en spoelunits in zowel het etslokaal als in de doka. In de doka kun je lichtgevoelige papieren prepareren en ontwikkelen. Neem zelf papier, chemicaliën en inkten mee.

Afmetingen vacuümbelichtingstafels:

 • tafel met een maximaal buitenformaat van 150 x 180 cm
 • tafel met een maximaal buitenformaat van 80 x 100 cm.

Beide kun je gebruiken voor technieken op basis van lichtgevoelig materiaal, zoals heliogravure, gomdruk en fotopolymeeretsen.

edeleprocedes
doka

DOKA

In onze doka hebben we:

 • een Durst Laborator vergroter geschikt voor een negatief formaat van 6 x 6 cm tot 13 x 18 cm
 • een 6 x 9 cm vergroter
 • een Durst 6 x 6 vergroter
 • een Durst kleinbeeldvergroter

Er is een ontwikkeltafel met twee spoelfaciliteiten van 100 x 125 cm.
Overleg als je van plan bent om in de doka te gaan werken van tevoren over de aanschaf van chemicaliën.