Ik ben Sot, vervolg

augustus 2017

 

Klankgedichten en De Stijl

‘100 jaar Mondriaan & De Stijl’ vieren de Grafische Werkplaats en Huis van Gedichten samen met visuele klankgedichten geïnspireerd op De Stijl.

In het tijdschrift De Stijl verschenen onder de naam I.K. Bonset – anagram van ‘Ik ben sot’- diverse klankgedichten. Later bleek Theo van Doesburg achter deze naam schuil te gaan. ‘Het woord diende vrij gemaakt te worden’ volgens Van Doesburg. Het spel van typografie, vorm, ritme en klank waren het uitgangspunt, en zijn dat dan ook in de workshops van Ik ben sot! Meer over de educatieve workshops voor scholen. Bekijk hier het leuke filmpje over het project.

Naast deze workshops voor scholen zijn er ook workshops voor individuele makers. Tijdens de Betovering organiseren we er een speciaal voor kinderen. In november volgt een lezing over visuele poezie en op 2 december opent de expositie Ik ben Sot:

Ma 18 september en ma. 23 okt. tijdens Monday Printing Club:
18.00-19.30 u. 23 okt geannuleerd
In een korte workshop ga je een klankgedicht schrijven olv docent van Huis van Gedichten.

19.30-21.00 u.
In de tweede workshop ga je dit gedicht vertalen in verschillende drukletters en druk je dit af op een proefpersje. Je werkt met verschillenden perenhouten letters. Deze twee workshops kun je los volgen, maar het is natuurlijk leuker om ze allebei te volgen. De tweede workshop is olv Mariska Gewald. Zij is grafisch vormgeefster en betrokken bij de werkplaats als docent.

Per workshop 8,/. Opgeven via de agenda.

++++

Di 17 en do. 19 oktober workshops tijdens de Betovering, 8 t/m 12 jaar

In twee workshops werk je met letters maar anders dan je gewend bent. Je gaat namelijk spelen met taal en letters en vooral met de klanken en vormen van letters. Je kunt twee verschillende workshops in de Grafische Werkplaats volgen. In de ene workshop maak je een eigen klankgedicht met Huis van Gedichten. En in de andere druk je letters af op een speciale drukpers. De workshops kun je los of gecombineerd volgen. En natuurlijk mag je je eigen gedicht en druksel mee naar huis nemen! De workshops Ik ben sot zijn speciaal ontwikkeld voor het Mondriaanjaar.

Beide dagen:
13.00-14.15 u. beeldend Ik ben Sot
14.30-15.45 u.  poezie Ik ben Sot
Per workshop 7,-. Opgeven via de agenda

+++

Ma. 20 nov. 19.30 u. Monday Printing Club Extra: lezing over visuele poezie, toegang gratis, meer informatie volgt

+++

Vr. 1 december, 19.00 u. feestelijke opening van de expositie Ik ben Sot en presentatie van de workshops tijdens Hoogtij.

Laatste kans: Vr. 29 december in de Kerstvakantie Ik ben Sot workshops
13.00-14.30 u.
workshop een gedicht schrijven olv docent van Huis van Gedichten

14.30-16.00 u.
workshop drukken van visueel gedicht olv de werkplaats

Kosten 8,- per workshop, opgeven via de agenda

Ik ben Sot wordt georganiseerd in het kader van het Mondriaanjaar en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag en Fonds 1818.