close

december 2017

 

Klankgedichten en De Stijl

‘100 jaar Mondriaan & De Stijl’ vierden de Grafische Werkplaats en Huis van Gedichten samen met visuele klankgedichten geïnspireerd op De Stijl.

In het tijdschrift De Stijl verschenen onder de naam I.K. Bonset – anagram van ‘Ik ben sot’- diverse klankgedichten. Later bleek Theo van Doesburg achter deze naam schuil te gaan. ‘Het woord diende vrij gemaakt te worden’ volgens Van Doesburg. Het spel van typografie, vorm, ritme en klank waren het uitgangspunt, en zijn dat dan ook in de workshops van Ik ben sot! Meer over de educatieve workshops voor scholen.

Naast deze workshops voor scholen waren er ook workshops voor individuele makers. In november volgde een lezing over visuele poezie en op 2 december opende de expositie Ik ben Sot.

Een expositie met werk van dichters en beeldend kunstenaars: Ludette el Barkany, Mariska Gewald, Hanna de Haan, Karin van Kalmthout, Stefanie Scholte, Peter Swanborn, Ilse Versluijs, Hanneke van der Werf, Jerney de Wilde en Harry Zevenbergen.

Ik ben Sot wordt georganiseerd in het kader van het Mondriaanjaar en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag en Fonds 1818.

 

 

 

 

 

 

 Ansichtkaarten, verzamel ze allemaal!
Uit alle druksels en gedichten die tijdens de workshops zijn gemaakt, kozen we de mooiste zes. Deze worden in de werkplaats op de risograaf als ansichtkaart gedrukt en zijn verkrijgbaar. Vanaf december werden ze ook los door de stad verspreid.

Druksels en gedichten gemaakt door: leerlingen van ROC Mondriaan, Zandvlietcollege, De Populier, HML, Esloo College en Edith Stein College; kinderen van Betovering-workshops; volwassenen tijdens workshops Monday Printing Club.

 

Feestelijke opening op 1 december 2017
Harry Zevenbergen opende de expositie en presenteerde  eerste kaartenset  aan Jet van Overeem (conservator van het Haags Gemeente Museum, samensteller van de tentoonstelling “de ontdekking van Mondriaan”).

.