Analog Patronen

FESTIVAL ANALOG PATRONEN

Het tweejaarlijkse Festival Analog  van de Grafische Werkplaats onderzoekt in 2018 het werken met patronen binnen de beeldende en grafische kunsten.

Festival Analog Patronen vindt plaats van 25 mei t/m 16 juni. Het festival trapt af met een symposium op vrijdagmiddag 6 april.

Het festival bestaat uit exposities, presentaties, workshops en een participatietraject rond het thema patronen. De afsluiting is een feestelijke bijeenkomst in het Oude Centrum van Den Haag. Voor dit festival werkt de werkplaats intensief samen met Escher in Het Paleis.

 “Een patroon bestaat uit een herhaling van eenvoudiger eenheden of ontstaat uit een herhaalde toepassing van dezelfde regels.”

Patronen zijn overal om ons heen. We zien ze in de tekening van een vlinder, in de lichte en donkere bakstenen op de gevel van een huis, in de Arabische motieven op de deur van de moskee, in een streng DNA en in print op een T-shirt.  Wij mensen maken patronen om verbanden te kunnen leggen, betekenis te geven, identiteit uit te dragen en om onszelf en onze omgeving te versieren. Het vormgeven van visuele patronen is bij uitstek het terrein van de grafische kunsten. De Grafische Werkplaats belicht het thema patronen op een brede, hedendaagse en interdisciplinaire manier.

Deelnemende kunstenaars aan expositie Analog Patronen in de werkplaats (25 mei- 16 juni):
Rachel Bacon, Suzan Drummen, Anne Geene, Christie van Haak, Ingrid Greijn, Rabi Koria, Bureau RNDR, Masaaki Oyamada, Wouter Willebrands. Zij komen in het voorjaar werken in de werkplaats en werken toe aan een expositie.

Festival Analog Patronen wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Stichting Stokroos, STROOM en alle deelnemende organisaties.

UITGEBREIDE INFORMATIE:

Symposium 

vr. 6 april, vr. 6 april in Theater in de Steeg, 13-17.00 u/ toegang 8,- incl koffie/thee/borrel na afloop

De aftrap van het project is een symposium op vrijdag 6 april. In een reeks TED-talk-achtige presentaties vertellen kenners vanuit verschillende disciplines over het thema patronen. Aansluitend is er de opening van een bronnenexpositie in de werkplaats met presentaties van voorbeelden en werk van de sprekers.

Met keynote sprekers: Arthur Crucq, kunsthistoricus en momenteel verbonden aan de Universiteit Leiden; Jan Willem Tulp, Data Experience Designer uit Den Haag. Vanuit zijn eenmanszaak TULP Interactieve ontwikkelt en ontwerpt hij datavisualisaties voor klanten over de hele wereld; Dunya Hak, conservator in Escher in Het Paleis; Christie van der Haak, beeldend kunstenaar.

Reserveren kan online via de agenda.

Adres:
Theater in de Steeg
Westeinde 165, Den Haag

Tijdspad

Vr. 6 april: Symposium en start bronnenexpositie (Theater in de Steeg))

Vr. 6 april-14 mei: Bronnenexpositie in de Grafische Werkplaats

Vr. 25 mei-za. 16 juni Festival Analog Patronen met expositie in de Grafische Werkplaats en exposities elders in de wijk

Vr. 1-zo. 3 juni: deelname Festival Design Kwartier

Vr. 8- zo. 10 juni: deelname Festival Holaa!, locatie

Za. 16 juni: slotfeest (locatie wordt later bekend gemaakt.)

De werkplaats

De Grafische Werkplaats organiseert het ene jaar een participatieproject en het andere jaar een verdiepingsproject. Vanwege de mogelijkheden en de waarde die het thema patronen voor beide doelen biedt, voegt de werkplaats participatie en verdieping nu samen in één project, in de overtuiging dat beiden elkaar zullen versterken.

Het tweejaarlijkse verdiepingsfestival Analog is niet meer weg te denken in de Grafische Werkplaats. Het festival inspireert en enthousiasmeert mensen, het geeft kansen aan getalenteerden en biedt verdieping aan vakmensen en liefhebbers.

De participatieprojecten zijn een laagdrempelige manier om de werkplaats met de wijk en de stad te verbinden én professionele kunstenaars en kunst met het sociale domein. In dit gedeelte gaan we op zoek naar de patronen in het oude centrum van Den Haag. Welke patronen kom je tegen en wat vertellen ze je? Een onderzoek dat bagage biedt om zelf patronen voor je wijk te maken.